Det onaturliga ska naturligtvis sorteras.

Det du slänger försvinner inte av sig självt. Det finns ingen magi som trollar bort avfall. Men sorterar du ditt avfall rätt, så slipper vi onaturliga överraskningar i naturen.

Följ med på en exkursion som förklarar allt du behöver veta om onaturligt avfall. Eller ta genvägen och lär dig snabbare.

Gå onaturliga rundan!

Naturligtvis med Markus Naturligtvis med Markus

Naturligtvis med Markus

Djur anpassar sig och utvecklas när deras miljö förändras. Men innebär det att nya arter kan skapas av vår nedskräpning? Narturletaren Marcus tror sig har hittat bevis.

Vidare
Onaturliga Arter

Onaturliga arter

Stopp! Det finns redan en fantastisk planet, extraordinära ekosystem och vacker natur för arter som bävrar, möss, tofsvipor och fiskar att leva i – alla på sitt sätt, med sina unika förmågor.

Hjälp naturen att slippa anpassa sig. Häng med och se hur onaturliga arter kan se ut, och lär dig hur onaturligt avfall ska sorteras.

Snusmusen

SNUSMUSEN & NIKOTINKANINEN

Fimpar och snusprillor är de här båda arternas skrovmål. Snusmusen har ett mycket utvecklat matsmältningssystem som kan omvandla kadmium till näring och Nikotinkaninen konsumerar med fördel nikotinrik föda som ger en extra kick.

Snusmusen

Se filmen om SNUSMUSEN

Onaturligt avfall: fimpar och snus

Visste du att det varje år slängs 1 miljard fimpar på gator och torg? Fimpar och snusprillor slängs på marken eller hamnar i dagvattenbrunnar. Ställen där de naturligtvis inte hör hemma eftersom de innehåller tungmetaller och plast. Fimpa fimpen i en askkopp och släng prillan i restavfallet, så sorteras det onaturliga avfallet rätt.

Till artikel
Fler arter
Plastbavern

Plastbävern

Plastbävern tar till vara all plast som finns i naturen och använder den både till föda och för att bygga bo. Det gör att plastbävern numera kan leva i full symbios med oss människor och är en del av återvinningsprocessen.

Plastbavern

Se filmen om Plastbävern

Onaturligt avfall: plast

Visste du att det tar uppskattningsvis 20 år för en plastkasse och 450 år för en PET-flaska att brytas ned? Plast innehåller kemikalier som sprids i naturen. Sopsortera mjuk- och hårdplast, så kan det onaturliga avfallet återvinnas.

Till artikel
Fler arter
Topsvipan

Topsvipan

Topsvipan häckar där det finns tops. Därför hittar du ofta bon på parkeringsplatser och kloaköppningar där tops samlas. Topsen ger nästet en grenliknande och stark konstruktion som också rengör ungarnas fjädrar.

Topsvipan

Se filmen om Topsvipan

Onaturligt avfall: hygienartiklar

Visste du att tops, tamponger, våtservetter och skräp som spolas ned i toaletten skadar vattendrag och förstör både avlopp och reningsverk? Lämna istället det onaturliga avfallet i soppåsen och låt det naturliga hamna i toaletten.

Till artikel
Fler arter
T-rodingen

T-rödingen

Vid sjöar och stränder där det finns en grillplats, hittar du allt oftare T-rödingen. Det är en varmblodig fisk som klarar kylan tack vare all etanol generösa grillare delar med sig av. Etanolen höjer vattentemperaturen och gör att T-rödingen kan stanna hos oss hela vintern.

T-rodingen

Se filmen om T-rödingen

Onaturligt avfall: kemikalier

T-röd är, precis som lösningsmedel, tändvätska, nagellack, motorolja och målarfärg, avfall du ska lämna på återvinningscentralen eller till Farligt avfall-bilen. Farligt avfall-bilen stannar på platser nära dig

Till artikel
Fler arter

Kontakt

Har du frågor om kampanjen?

Kontaktuppgifter

kundservice@sysav.se

Besök Sysavs hemsida 

Tillbaka till start
Genvägar i onaturliga rundan